Doczekaliśmy się wiosny. Cudny czas kiedy wszystko budzi się do życia. Czas porządków, zarówno w domu, ogródkach jak i w sprawach osobistych. Dla niektórych czas na zmiany i na podejmowanie nowych wyzwań. Słońce zagląda przez okna i rozgrzewa nasze zmysły. Ja zachęcam Was do jak najaktywniejszego spędzenia tego czasu, czy to na treningu, czy na spacerze. Korzystajcie z promieni słonecznych! Po wysiłku zapraszam Was na pysznego i sycącego burgera, obfitego w białko z ciecierzycy i bogatego w witaminy z jarmużu, pachnącego natką pietruszki i świeżym koperkiem. Burgera podawajcie w pełnoziarnistej bułce z sosem śmietanowym na bazie wegańskiego créme fraiche lub jogurtu sojowego. Chyba nie muszę Was dłużej namawiać, a Wy nie tracąc więcej czasu, namoczcie ciecierzycę przez noc i skoczcie jutro do warzywniaka. Pod spodem lista potrzebnych zakupów 😉
S K Ł A D N I K I
około 12 kotletów
- 800 g namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy (lub 2 puszki)
- 50 ml oleju (ja użyłam kokosowego) + łyżka do smażenia
- 2 marchewki starte na małych oczkach
- 5 dużych liści jarmużu drobno poszatkowane (dobrze opłukać z piasku i wyciąć łodygi)
- biała cebula drobno poszatkowana
- duży pęczek pietruszki
- duży pęczek koperku
- pół szklanki uprażonych pestek dyni
- pół szklanki uprażonych nasion sezamu
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- sól
sos śmietanowy
- śmietana wegańska lub jogurt wegański (ja użyłam śmietanki owsianej firmy OATLY/odlot)
- łyżka kaparów
- ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżego koperku
- pieprz
- sól
P R Z Y G O T O W A N I E
około 12 kotletów
- Rozgnieść blenderem ręcznym (żyrafą) ciecierzycę na gładko, wrzucić do dużej miski.
- Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i jarmuż. Podsmażać przez 2 minuty. Dodać do miski z ciecierzycą.
- Drobno poszatkować pietruszkę i koperek. Dodać do miski
- Uprażone pestki dyni wrzucić do blendera kielichowego i rozdrobnić lub poszatkować. Dodać wraz z sezamem i resztą składników do miski
- Gdy wszystkie składniki znajdą się już w misce, dobrze ugnieść rękoma do połączenia składników i na koniec doprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzać piekarnik na 180 stopni
- Mokrymi rękoma formować kotlety i układać na blaszce z papierem do pieczenia
- Piec 25-30min, odwrócić kotlety na drugą stronę i piec kolejne 15-20min. Na ostatnie 5min można zmienić program piekarnika na program piekarnika z wiatrakiem. Wtedy kotlety będą ekstra chrupkie z wierzchu.
sos śmietanowy
- kapary z czosnkiem ugnieść w moździerzu lub bardzo drobno poszatkować.
- koperek drobno poszatkować.
- wymieszać wszystkie składniki i odstawić na chwilę do lodówki
Veganburger najlepiej smakuje z pomidorem, cebulką oraz świeżym i kiszonym ogórkiem. Nie zapomnijcie o zielonych dodatkach. Zamiast tradycyjnego liścia sałaty spróbujcie wykorzystać roszponkę i kiełki lucerny (alfalfa). Smacznego!