--> -->


VEGANBURGER

9

Doczekaliśmy się wiosny. Cudny czas kiedy wszystko budzi się do życia. Czas porządków, zarówno w domu, ogródkach jak i w sprawach osobistych. Dla niektórych czas na zmiany i na podejmowanie nowych wyzwań. Słońce zagląda przez okna i rozgrzewa nasze zmysły. Ja zachęcam Was do jak najaktywniejszego spędzenia tego czasu, czy to na treningu, czy na spacerze. Korzystajcie z promieni słonecznych! Po wysiłku zapraszam Was na pysznego i sycącego burgera, obfitego w białko z ciecierzycy i  bogatego w witaminy z jarmużu, pachnącego natką pietruszki i świeżym koperkiem. Burgera podawajcie w pełnoziarnistej bułce z sosem śmietanowym na bazie wegańskiego créme fraiche lub jogurtu sojowego. Chyba nie muszę Was dłużej namawiać, a Wy nie tracąc więcej czasu, namoczcie ciecierzycę przez noc i skoczcie jutro do warzywniaka. Pod spodem lista potrzebnych zakupów 😉

S K Ł A D N I K I

około 12 kotletów

  • 800 g namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy (lub 2 puszki)
  • 50 ml oleju (ja użyłam kokosowego) + łyżka do smażenia
  • 2 marchewki starte na małych oczkach
  • 5 dużych liści jarmużu drobno poszatkowane (dobrze opłukać z piasku i wyciąć łodygi)
  • biała cebula drobno poszatkowana
  • duży pęczek pietruszki
  • duży pęczek koperku
  • pół szklanki uprażonych pestek dyni
  • pół szklanki uprażonych nasion sezamu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól

     sos śmietanowy

  • śmietana wegańska lub jogurt wegański (ja użyłam śmietanki owsianej firmy OATLY/odlot)
  • łyżka kaparów
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • pieprz
  • sól

OATLY

P R Z Y G O T O W A N I E

 około 12 kotletów

  • Rozgnieść blenderem ręcznym (żyrafą) ciecierzycę na gładko, wrzucić do dużej miski.
  • Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i jarmuż. Podsmażać przez 2 minuty. Dodać do miski z ciecierzycą.
  • Drobno poszatkować pietruszkę i koperek. Dodać do miski
  • Uprażone pestki dyni wrzucić do blendera kielichowego i rozdrobnić lub poszatkować. Dodać wraz z sezamem i resztą składników do miski
  • Gdy wszystkie składniki znajdą się już w misce, dobrze ugnieść rękoma do połączenia składników i na koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Rozgrzać piekarnik na 180 stopni
  • Mokrymi rękoma formować kotlety i układać na blaszce z papierem do pieczenia
  • Piec 25-30min, odwrócić kotlety na drugą stronę i piec kolejne 15-20min. Na ostatnie 5min można zmienić program piekarnika na program piekarnika z wiatrakiem. Wtedy kotlety będą ekstra chrupkie z wierzchu.

      sos śmietanowy

  • kapary z czosnkiem ugnieść w moździerzu lub bardzo drobno poszatkować.
  • koperek drobno poszatkować.
  • wymieszać wszystkie składniki i odstawić na chwilę do lodówki

jeden

Veganburger najlepiej smakuje z pomidorem, cebulką oraz świeżym i kiszonym ogórkiem. Nie zapomnijcie o zielonych dodatkach. Zamiast tradycyjnego liścia sałaty spróbujcie wykorzystać roszponkę i kiełki lucerny (alfalfa). Smacznego!