--> -->


Raw choco-nut cake. Surowe wegańskie ciasto.

rawvegan chocolate cake

W Oslo mamy kawiarnię z raw ciastami. Nazywa się „Oslo Raw”. Tutejsze raw brownie jest bardziej czekoladowe niż sama czekolada. Nie przesadzam…na prawdę ciężko tą masę ściągnąć z łyżeczki. Ja zwariowałam i z tego oszołomienia postanowiłam coś sama ulepić.  Kocham desery, a jak deser ma jeszcze w sobie łatwo przyswajalne produkty to pełen sukces.

Podstawą surowych ciast są przeważnie kakao zmieszane z orzechami i daktylami. Na tej podstawie często używa się kremowych sosów skomponowanych z kokosowego miąższu (w restauracjach często używają niestety miąższu z puszki bez wody) i owoców lub czekoladowych dodatków. Na górze królują popularne dodatki do wegańskich ciast i voilà.rawvegan chocolate cakerawvegan chocolate cakeJa stworzyłam autorski przepis i wyszedł naprawdę pysznie. Niewiele się zastanawiając postanowiłam się nim z Wami podzielić. Może ktoś skorzysta i zaskoczy swoją rodzinkę czymś zupełnie nowym?! Jedno jest pewne, takie ciasto możecie jeść bez wyrzutów sumienia.

W smaku wyczuwa się czekoladę, orzechy i nawet nutę sernika dzięki skórce z limonki. Zatem do dzieła!rawvegan chocolate cake

S K Ł A D N I K I

I warstwa

  • 10 daktyli
  • 100 gr wiórków kokosowych
  • 3 łyżki raw kakao
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżkek skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej ( łatwy przepis poniżej)

II warstwa

  • 200 gr wiórków kokosowych (zmielonych na pył)
  • 3 łyżki masła migdałowego (może być też z orzechów nerkowca)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki miodu daktylowego (zmiksowane daktyle z wodą)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • starta skórka z 1 limonki
  • wanilia z jednej laski

III warstwa

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki raw kakao

P R Z E P I S

I warstwa

  • Przygotować okrągłą formę (18cm) i wyłożyć spód papierem do pieczenia.
  • W ulubionym blenderze pulsacyjnie wymieszać z grubsza wszystkie składniki oprócz kaszy gryczanej. Kaszę strączkuje się dwa dni, ale do ciasta wystarczy namoczyć kaszę przez noc i pozostawić na blaszce w słońcu do wyschnięcia. Jak poprawnie strączkować kaszę gryczaną, znajdziecie w moim poprzednim wpisie na raw granolę suszoną w słońcu  tutaj . Kaszę przekładamy do dużej miski wraz ze zmiksowaną masą i ręcznie łączymy. Jeśli masa zbytnio klei się do palców, to wkładamy ją do foliowego woreczka i na 15 min do zamrażarki.
  • Po tym czasie gdy masa trochę stwardnieje staramy się rozwałkować na kuchennym blacie do podobnego kształtu naszej okrągłej formy. Tak przygotowany placek formujemy palcami na równo w foremce i zabieramy się za kolejną warstwę.

II warstwa

  • Mieszamy dokładnie wszystkie składniki w misce. Powinna nam powstać miękka kula, która lepi się do rąk. Ją również wkładamy do zamrażarki na 15 min. Potem podobnie rozwałkowujemy i formujemy palcami na równo dociskając lekko do pierwszej warstwy.

III warstwa

  • Wlewamy najpierw do kubeczka płynne składniki, następnie mieszamy z kakao. Odradzam używania tradycyjnego kakao. Wyjdzie glut zamiast raw polewy. Nie wiem co do niego dodają, ale raz próbowałam…i klapa (ewentualnie możecie zmniejszyć ilość zwykłego kakao do 3 łyżeczek, powinno wtedy wyjść).
  • Polewamy ciasto i szybko układamy na brzegu maliny oraz posypujemy środek cacao nibs oraz płatkami hemp.
  • Wstawiamy na godzinę do zamrażarki
  • Serwujemy lub przetrzymujemy w lodówce.rawvegan chocolate cake

Ciasto pięknie komponuję się na talerzu z owocami. Smaczego i na zdrowie!