--> -->


laskowe masło

masło laskowe

Laskowe warte twojego wysiłku

Nie wiem dlaczego tak późno powstaje ten post. Chyba dlatego, że nigdy nie spotkałam się w sklepie z masłem laskowym, a jeśli już się pokazało, to cena była jak za złoto. Przez to miałam wrażenie, że ciężko jest je zrobić, a do tego wszystkie wegańskie przepisy bazują na maśle z orzechów ziemnych, które jest pyszne…więc po co utrudniać sobie życie? Otóż jest sens! Po pierwsze jest wiele ludzi, którzy mają paskudne alergie na fistaszki, a po drugie smak masła laskowego jest obłędny!

Moje masło powstało przez przypadek

Pamiętam, jak kupiliśmy thermomixa i naszym pierwszym testem było masło orzechowe. Wrzuciliśmy wtedy migdały i wyszło nam coś dziwnego. Najpierw mąka, która po 20 min maltretowania, zamieniła się w masło bez smaku. Jakoś mnie to zniechęciło, bo z orzechami laskowymi było podobnie. Moje odkrycie polega na prostej czynności wyprażenia orzechów w piecu! Masło orzechowe zawdzięcza swój smak wyprażeniu i oczyszczeniu ze skórek. Tak przygotowane orzechy dużo szybciej zamieniają się w masełko które ma smak! I to jaki…mniam!

Przepis

S K Ł A D N I K I

  • 500 gr orzechów laskowych,
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie)

D O D A T K I

  • papier do pieczenia,
  • czysta ściereczka,
  • słoiczek,
  • thermomix lub blender z ostrzem w kształcie litery „S” (blendery ręczne mają w zestawie pojemnik z takim ostrzem).

W Y K O N A N I E

  • rozgrzać piekarnik na 200°C,
  • wyłożyć blachę papierem i wysypać na nią orzechy,
  • wstawić orzechy do gorącego piekarnika na około 5-8 min, kiedy poczujecie mocny zapach orzechów, a skórki zrobią się ciemne i spękane, wtedy wyciągnijcie je z piekarnika,
  • wysypać orzechy na czystą, kuchenną ściereczkę,
  • poczekać 5 min, aż wystygną,
  • złapać za 4 rogi ściereczki i związać ściereczkę gumką w formę worka,
  • w takim worku mocno rolować orzechy, około 3 min (im dłużej rolujecie tym lepiej oczyszczą się ze skórki), ja na koniec roluję jeszcze po garści orzechów w dłoniach dla lepszego efektu,
  • wrzucić oczyszczone orzechy do blendera z dodatkami lub same i miksować 3 min lub nieco dłużej do uzyskania oleistej konsystencji (jak na zdj. w fotogalerii),
  • masło przełożyć do słoiczka i przechowywać w szafce.

Fotogaleriamasło laskowe masło laskowe masło laskowe

Tips!

Kiedy przełożycie masło do słoiczka, na ściankach blendera wciąż będzie dużo masła. Dorzućcie płaską łyżeczkę masła do blendera i zróbcie sobie przepyszne mleko laskowe na słodko z jednym daktylem i litrem wody! To jest idealne mleko roślinne bez zbędnej pulpy i przeciskania przez szmatki! Przelej do słoika i przechowuj w lodówce.mleko laskowe