Laskowe warte twojego wysiłku
Nie wiem dlaczego tak późno powstaje ten post. Chyba dlatego, że nigdy nie spotkałam się w sklepie z masłem laskowym, a jeśli już się pokazało, to cena była jak za złoto. Przez to miałam wrażenie, że ciężko jest je zrobić, a do tego wszystkie wegańskie przepisy bazują na maśle z orzechów ziemnych, które jest pyszne…więc po co utrudniać sobie życie? Otóż jest sens! Po pierwsze jest wiele ludzi, którzy mają paskudne alergie na fistaszki, a po drugie smak masła laskowego jest obłędny!
Moje masło powstało przez przypadek
Pamiętam, jak kupiliśmy thermomixa i naszym pierwszym testem było masło orzechowe. Wrzuciliśmy wtedy migdały i wyszło nam coś dziwnego. Najpierw mąka, która po 20 min maltretowania, zamieniła się w masło bez smaku. Jakoś mnie to zniechęciło, bo z orzechami laskowymi było podobnie. Moje odkrycie polega na prostej czynności wyprażenia orzechów w piecu! Masło orzechowe zawdzięcza swój smak wyprażeniu i oczyszczeniu ze skórek. Tak przygotowane orzechy dużo szybciej zamieniają się w masełko które ma smak! I to jaki…mniam!
Przepis
S K Ł A D N I K I
- 500 gr orzechów laskowych,
- szczypta soli (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie)
D O D A T K I
- papier do pieczenia,
- czysta ściereczka,
- słoiczek,
- thermomix lub blender z ostrzem w kształcie litery „S” (blendery ręczne mają w zestawie pojemnik z takim ostrzem).
W Y K O N A N I E
- rozgrzać piekarnik na 200°C,
- wyłożyć blachę papierem i wysypać na nią orzechy,
- wstawić orzechy do gorącego piekarnika na około 5-8 min, kiedy poczujecie mocny zapach orzechów, a skórki zrobią się ciemne i spękane, wtedy wyciągnijcie je z piekarnika,
- wysypać orzechy na czystą, kuchenną ściereczkę,
- poczekać 5 min, aż wystygną,
- złapać za 4 rogi ściereczki i związać ściereczkę gumką w formę worka,
- w takim worku mocno rolować orzechy, około 3 min (im dłużej rolujecie tym lepiej oczyszczą się ze skórki), ja na koniec roluję jeszcze po garści orzechów w dłoniach dla lepszego efektu,
- wrzucić oczyszczone orzechy do blendera z dodatkami lub same i miksować 3 min lub nieco dłużej do uzyskania oleistej konsystencji (jak na zdj. w fotogalerii),
- masło przełożyć do słoiczka i przechowywać w szafce.
Fotogaleria
Tips!
Kiedy przełożycie masło do słoiczka, na ściankach blendera wciąż będzie dużo masła. Dorzućcie płaską łyżeczkę masła do blendera i zróbcie sobie przepyszne mleko laskowe na słodko z jednym daktylem i litrem wody! To jest idealne mleko roślinne bez zbędnej pulpy i przeciskania przez szmatki! Przelej do słoika i przechowuj w lodówce.