--> -->


wok z tofu

tofu wok

Tofu…,czyli częsty znak zapytania dla wszystkojedzących europejczyków.

Tofu budzi u większości europejczyków wiele wątpliwości. Między innymi dlatego, że :

  • jest dosyć nowym produktem na naszym rynku i nie jest produktem ogólnodostępnym,
  • najczęściej dostępne „naturalne tofu” nie ma smaku,
  • jest produktem sojowym, przez co budzi wiele kontrowersji,
  • jest rzadko spotykane w restauracjach.

Człowiek zatem stoi w sklepie i kiedy trafi już na tą tajemniczą kostkę, zazwyczaj nie wie co dalej z nią zrobić i odstawia z powrotem na półkę.

Co to jest tofu?

Tofu pochodzi z Chin i nazywane jest tam doufu. Było już produkowane przed 200r. n.e. Nazwa, którą my używamy wywodzi się z fonetyki japońskiej, bo stamtąd przybyło do Holandii pierwsze tofu, sprowadzone przez kupców do Europy.

Tofu to nic innego jak twarożek powstały w procesie koagulacji mleka sojowego. Jest bardzo bogatym źródłem pełnowartościowego białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Tofu jest produktem niskokalorycznym i jest często wykorzystywane w daniach azjatyckich.

Danie z woka.

Ja przygotowałam dzisiaj nasz ulubiony zestaw z warzywami i makaronem ryżowym oraz podstawowym sosem na bazie sosu sojowego, cytryny i cukru (u mnie ksylitol).tofu wok

S K Ł A D N I K I

WARZYWA

  • 2 marchewki (obrane i pokrojone w julienne lub w cienkie paseczki),
  • 0,5 kapusty pekińskiej (pokrojona w paski)
  • 1 papryka (pokrojona w paski),
  • 3 pędy selera naciowego (pokrojone w paski),
  • 3 pędy zielonej cebulki ( całość posiekana),
  • imbir (wielkości kciuka, drobno poszatkowany),
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • pół łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego),
  • 1 kostka twardego, ekologicznego tofu (pokrojona w plastry 0,5 cm),
  • sezam do posypania.
  • makaron ryżowy do pad thai (ja używam całego opakowania)

SOS

  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru,
  • płaska łyżeczka chilli.

P R Z Y G O T O W A N I E

SOS

  • Wymieszać wszystkie składniki w szklaneczce.

WARZYWA

  • Poszatkować warzywa oraz imbir i czosnek wg. wskazówek powyżej,
  • rozpakować tofu i odcisnąć je w papierowym ręczniku, potem pokroić wg. wskazówek powyżej,
  • rozgrzać patelnię i dodać pół łyżeczki oleju,
  • położyć plastry tofu, posypać lekko solą i obsmażać do zrumienienia na złoty kolor (około 3-4 min z każdej strony) z dwóch stron,
  • w międzyczasie nastawić wodę na makaron i rozgrzać wok (jeśli nie macie, użyjcie dużej patelni, tak jak ja;)),
  • gdy będą zrumienione z obu stron, dorzucić połowę zielonej cebulki i jeszcze chwilę smażyć,
  • wlać na patelnię dwie łyżki sosu, tak by obkleił plastry tofu z cebulką,
  • zdjąć tofu z patelni,
  • do wrzącej wody wrzucić makaron na 4 min i odcedzić po tym czasie na sicie (makaron się bardzo klei i jedynym sposobem jest porządnie zlać go lodowatą wodą).
  • na rozgrzanego woka dodać łyżeczkę oleju i wrzucić imbir z czosnkiem,
  • po 0,5 minucie wrzucić wszystkie warzywa i smażyć je około 2 min
  • zalać wszystko sosem i smażyć kolejne 2 min
  • wymieszać makaron w warzywami na woku
  • podawać na półmiskach posypane zieloną cebulką i sezamem.

Itadakimasu! ( jap.: Smacznego!)