--> -->


tradycyjne pączki wegańskie – orkiszowe

pączki tradycyjny wegańskie - orkiszowe

Komu pączki niczym strączki?! Ciepłe i pachnące!

Dzisiaj wyczekiwany tłusty czwartek:). Ponieważ miałam dzisiaj krótki dzień w pracy, postanowiłam podjąć wyzwanie zrobienia tradycyjnych pączków dla wegan. Właśnie w tej chwili ciasto na pączki siedzi sobie wygodnie w maszynce do ciasta i rośnie (mam nadzieję). Cały dom pachnie mąką, drożdżami i cukrem. Za jakieś 20 min rozwałkuje je na dwu centymetrowy placek i wytnę kółeczka. Będą mogły jeszcze podrosnąć w ciągu 30 min. Przygotowanie też trwało dobre 30 min, zatem nie jest to najszybszy przepis na świecie, ale mam nadzieję że wyjdą wyjątkowe.pączki tradycyjny wegańskie - orkiszowepączki tradycyjny wegańskie - orkiszowe

Nie masz czasu?

Jeśli nie masz czasu na to kiedy drożdże zrobią swoją robotę, odsyłam Cię do mojego ostatniego wpisu na błyskawiczne donuts  z pieca.

Składniki

  • 1/2 kg mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 kostki drożdży (50 g)
  • 1 szklanka mleka owsianego lub sojowego (temperatura pokojowa)
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego lub innego (delikatnie podgrzany)
  • 1 łyżka cukru nierafinowanego
  • 3 łyżki cukru pudru (ja zmieliłam 3 łyżki nierafinowanego cukru w blenderze)
  • 2-3 łyżki spirytusu (jeśli nie masz, to użyj octu lub innego alkohlu)
  • olej do smażenia
  • marmolada różana

Przepis

  • Do 1 szklanki ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, to wymieszać oraz przykryć ściereczką na 15-20 minut,
  • wlać starter do maszynki na ciasto (ja użyłam thermomix na 10 min, interwał) lub do miski i dosypując stopniowo mąki i cukru pudru wyrabiać ciasto,
  • po dodaniu suchych składników dodać ciepły olej, a następnie spirytus, cały czas ugniatać ciasto,
  • pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę (przykryte talerzem bądź ściereczką),
  • ciasto wyjąć i wyłożyć na blat posypany mąką,
  • wałkować na grubość ok. 2 cm,
  • szklanką wykrawać kółka i układać na blacie z mąką,
  • pączki przykrywamy ściereczką, czekać aż dobrze wyrosną, około 30-45 minut,
  • litr oleju porządnie rozgrzać (sprawdzamy czy jest dobrze rozgrzany wrzucając kawałek ciasta, jeśli ciasto się smaży jest dobrze),
  • zmniejszyć ogień i wrzucać po 3 pączki na olej,
  • smażyć po 2 min z każdej strony,
  • gotowe wykładać na papierowy ręcznik,
  • posypać cukrem pudrem,
  • zajadać bez ograniczeń!

Post jeszcze nie gotowy, a ja już zjadłam 5 sztuk;), JEST GRUBO! Mam nadzieję, że zanim mnie zabiją to zdąrzę zrobić do niego zdjęcia!pączki tradycyjny wegańskie - orkiszowe

Godzinę później…pączki tradycyjny wegańskie - orkiszowe

Udało się, wy macie przepis, a ja na zwolnionym tempie idę robić ziółka;)…to było wyzwanie. Świeżo po pracy i treningu wskoczyłam w suche ciuchy i od razu zabrałam się za pierwsze w życiu pączki, do tego wegańskie i na nie byle jakiej mące…TŁUSTO NA CAŁEGO I TAK MIAŁO BYĆ. Buziaki!