--> -->


Wegański makowiec bez glutenu, bez pieczenia i cukru

weganski makowiec bez cukru, glutenu i pieczenia

Musicie go spróbować!

Mam dla Was nie lada gratkę, już od dawna się z nią nosiłam i w końcu udało mi się znaleźć chwilę, żeby się nią z Wami podzielić. Nie jest to mój autorski przepis. Jak wiele innych znalazłam go w internecie i to był prawdziwy strzał w dziesiątkę. Robiłam to ciasto w kółko, przy byle okazji, a na święta zrobiłam podwójną ilość. Naszym zdaniem oraz naszych bliskich i znajomych to prawdziwy hicior, więc MUSICIE go spróbować i Wy.weganski makowiec bez cukru, glutenu i pieczenia

Produkty

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWCA

  • 250 g maku
  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g)
  • 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku)
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek wiórków kokosowych 
  • 1 laska wanilii (wydrążone z niej ziarna)
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 1/2 tabliczki gorzkiej wegańskiej czekolady
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu klonowego lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich (do posypania)
  • jagody goji ( do posypania, ale niekoniecznie)

Przepis

CIASTO MAKOWCA

  • wypłukać kaszę jaglaną na sicie letnią wodą,
  • uprażyć ją w rondlu z grubym dnem (około 5 minut) do czasu, aż zacznie wydzielać dość intensywny zapach,
  • zalać ją 3 szklankami gorącej wody i dodać zmielone wiórki kokosowe oraz ziarenka wanilii,
  •  gotować na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 minut (w tym czasie z rondla z kaszą powinna wyparować cała woda),
  • ugotowaną kaszę odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia,
  • równolegle w małej ilości wody gotować przez 30 minut mak,
  • po ugotowaniu odcedzić go i zmiksować blenderem,.
  • namoczone daktyle odsączyć i zmiksować blenderem na gładką masę.
  • do blendera z daktylami dodać przestygniętą lecz ciągle ciepłą kaszę jaglaną oraz olej kokosowy
  • wszystko zmiksować
  • w dużym naczyniu (miska lub garnek na zupę) wymieszać masę z kaszy jaglanej, daktyli i tłuszczu razem z makiem, rodzynkami, pokrojonymi orzechami oraz miodem,
  • wymieszane składniki wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia małą blachę do ciasta, lub tortownicę o średnicy 25 cm i mocno je docisnąć, aby uzyskać jednolitą strukturę ciasta.

POLEWA

  • w garnku rozpuścić czekoladę, syrop klonowy lub ksylitol i wodę.
  • wylać całość równomiernie na ciasto
  •  posypać pokruszonymi orzechami włoskimi i jagodami goji.
  • gotowe ciasto włożyć do lodówki, aby stężało – najlepiej na całą noc.

Smacznego! Czekamy na Wasze zadowolone komentarze:))).