Musicie go spróbować!
Mam dla Was nie lada gratkę, już od dawna się z nią nosiłam i w końcu udało mi się znaleźć chwilę, żeby się nią z Wami podzielić. Nie jest to mój autorski przepis. Jak wiele innych znalazłam go w internecie i to był prawdziwy strzał w dziesiątkę. Robiłam to ciasto w kółko, przy byle okazji, a na święta zrobiłam podwójną ilość. Naszym zdaniem oraz naszych bliskich i znajomych to prawdziwy hicior, więc MUSICIE go spróbować i Wy.
Produkty
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWCA
- 250 g maku
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g)
- 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku)
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1 laska wanilii (wydrążone z niej ziarna)
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 4 łyżki oleju kokosowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- 1/2 tabliczki gorzkiej wegańskiej czekolady
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka syropu klonowego lub ksylitolu
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich (do posypania)
- jagody goji ( do posypania, ale niekoniecznie)
Przepis
CIASTO MAKOWCA
- wypłukać kaszę jaglaną na sicie letnią wodą,
- uprażyć ją w rondlu z grubym dnem (około 5 minut) do czasu, aż zacznie wydzielać dość intensywny zapach,
- zalać ją 3 szklankami gorącej wody i dodać zmielone wiórki kokosowe oraz ziarenka wanilii,
- gotować na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 minut (w tym czasie z rondla z kaszą powinna wyparować cała woda),
- ugotowaną kaszę odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia,
- równolegle w małej ilości wody gotować przez 30 minut mak,
- po ugotowaniu odcedzić go i zmiksować blenderem,.
- namoczone daktyle odsączyć i zmiksować blenderem na gładką masę.
- do blendera z daktylami dodać przestygniętą lecz ciągle ciepłą kaszę jaglaną oraz olej kokosowy
- wszystko zmiksować
- w dużym naczyniu (miska lub garnek na zupę) wymieszać masę z kaszy jaglanej, daktyli i tłuszczu razem z makiem, rodzynkami, pokrojonymi orzechami oraz miodem,
- wymieszane składniki wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia małą blachę do ciasta, lub tortownicę o średnicy 25 cm i mocno je docisnąć, aby uzyskać jednolitą strukturę ciasta.
POLEWA
- w garnku rozpuścić czekoladę, syrop klonowy lub ksylitol i wodę.
- wylać całość równomiernie na ciasto
- posypać pokruszonymi orzechami włoskimi i jagodami goji.
- gotowe ciasto włożyć do lodówki, aby stężało – najlepiej na całą noc.
Smacznego! Czekamy na Wasze zadowolone komentarze:))).