Pączki dla zapominalskich.
Wstałam dziś rano i przypomniałam sobie, że za tydzień tłusty czwartek! No i co by tu zrobić? Tradycyjne pączki nie wchodzą w grę. Pomyślałam, że przepisy od Jadłonomi uratują mnie jak zwykle. Niestety wyglądały zbyt skomplikowanie. Pozostała mi ecosia (fajna wyszukiwarka;)). Udało się znaleźć przepis, bez drożdży i wegański. Także moi drodzy, jestem uratooowaaaana! Te pączki z dziurką robi się w 10min, a 20min się je piecze. To jest najlepsza opcja na świeże pączusie, które bezstresowo upieczecie po pracy. Przepis jest prosty i raczej wszystko macie w domu, więc do dzieła.
Przepis
SKŁADNIKI SUCHE
- 200g mąki pszennej
- 100g ksylitolu (lub cukru jeśli lubicie)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ziarenka z połowy laski wanilii (niekoniecznie)
SKŁADNIKI MOKRE
- 100ml mleka owsianego (sojowego)
- 1/2 łyżeczki octu vinegret lub jabłkowego
- zastępstwo jajka – 2 łyżeczki zmielonego siemienia i łyżka wody
- 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
Wykonanie
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni,
- w misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki,
- w rondelku umieścić wszystkie mokre składniki i na małym ogniu wymieszać je doprowadzając do rozpuszczenia oleju kokosowego ( temperatura powinna być możliwa by dotknąć powstały płyn),
- dodać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką do całkowitego ich połączenia (ciasto powinno być lejące)
- na blaszkę do donuts wylać po dwie łyżki do każdego zagłębienia (ciasta powinno wystarczyć na 9 krążków),
- piec przez 20min,
- obrócić blaszkę do góry nogami i wyrzucić krążki na ruszt aby całkowicie ostygły,
- po całkowitym ostudzeniu wystroić donuts rozpuszczoną czekoladą, lukrem (można użyć herbaty matcha dla zielonego koloru), kokosem, posiekanymi orzechami, itd.
Smacznego i bardzo Tłustego Czwartku!!!