--> -->


Wegański omlet

weganski omlet

Białkowe śniadanie roślinne ?

Często moi wszystkożerni znajomi zadają mi pytanie, za czym najbardziej tęsknie na diecie roślinnej? Moja odpowiedź jest zawsze taka sama. Za niczym nie tęsknie, ale czasem zjadłabym jajko. To jest dla mnie cudowny produkt, ale mam na myśli ten od ukochanej kurki, nie od maltretowanej.

Co więcej, dla mnie kuchnia wegańska jest ciągłym odkrywaniem nowych produktów i przepisów. Mam to szczęście żyć w czasach, kiedy kuchnia wegańska rozkwita jak pąki na wiosnę i uwierzcie mi, że prawdziwy food porn dzieje się właśnie w tej kuchni.

Ostatnio obserwowałam insta stories Marty Dymek (Jadłonomia), która podróżuje po Stanach i Meksyku zbierając wegańskie doświadczenia z tamtejszych restauracji, barów i ulicznych budek. Czysty obłęd… i jajko wegańskie też już nie jest fikcją. Myślę, że po powrocie znowu zaserwuje nam barońską ucztę.

Wracając do sedna tego postu, ostatnio szukałam przepisów z większą ilością białka i znalazłam przepis  na przepyszny omlet na bazie mąki z cieciorki (świetne źródło roślinnego białka). Jestem pewna, że jeśli spróbujecie to będziecie do niego często wracać.

WEGAŃSKI OMLETweganski omlet

P R O D U K T Y (2 omlety)

suche

1 szklanka mąki z ciecierzycy (można zmielić suchą cieciorkę w termomiksie na mąkę),

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,

0,5 łyżeczki soli,

0,25 łyżeczki kurkumy,

0,25 łyżeczki sproszkowanego czosnku,

0,25 łyżeczki kuminu,

0,25 łyżeczki sody oczyszczonej.

mokre

3 łyżki jogurtu sojowego,

(jeśli nie macie to : 3 łyżki mleka sojowego + 0,5 łyżeczki soku z cytryny + 0,25 łyżeczki vinegret)

1 szklanka wody,

olej do posmarowania patelni.

dodatki  

dowolne np.:

brokuł, papryka, papryczka chilli, oliwki, zielona cebulka, cebula.

 

P R Z E P I S

  1. W misce wymieszać suche składniki.
  2. Dodać jogurt i szklankę wody, dokładnie wymieszać mikserem lub w blenderze.
  3. Nagrzać patelnię z grubym dnem (najlepsza teflonowa), następnie posmarować patelnię olejem, wylać połowę masy i na górę ułożyć warzywa.
  4. Piec około 4 min z każdej strony (na średnim ogniu). Ja obracam omlet przy pomocy płaskiej pokrywki lub talerza.

Smacznego!