--> -->


RAW VEGAN CHOCOLATE. WITARIAŃSKA CZEKOLADA.

raw czekolada

Czekolada raz, dwa, trzy…!

Ten post będzie tak krótki jak czas w którym robi się tą czekoladę. Gdzieś w internetowych czeluściach zanotowałam, że jej jedynym minusem jest to, że szybko się rozpływa w temperaturze powyżej 25 stopni. Trzeba ją przechowywać w lodówce…i to by było na tyle z jej złych stron. Prawda jest taka, że bije wszystkie czekolady… na głowę? Pozwólcie, że tak się wyrażę. Rozpływa się w ustach mocno kakaowo słodkim smakiem i nutą kokosa, którą zawdzięcza mojemu ulubionemu olejowi kokosowemu. Składa się tylko z trzech składników z dodatkiem szczypty wanilii i soli. Cała reszta to wasza inwencja. Pozwólcie tylko, że przytoczę kilka propozycji smakowych :

  • goji,
  • cacao nibs,
  • z wiórkami kokosowymi,
  • z polewą z masła orzechowego, oleju kokosowego i syropu klonowego (orzeszki ziemne nie są raw) – 1 łyżka masła orzechowego, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego.
  • z chilli,
  • z gruboziarnistą solą morską,
  • z orzechami.raw czekoladaraw czekolada

Jest najzdrowszą alternatywą dla czekolad ze sklepowych półek, które w składzie mają zawsze cukier lub słodziki, popularne mają w składzie utwardzone tłuszcze i minimalną ilość kakao. Moja czekolada jest banalnie prosta w wykonaniu, nawet wasze dzieci będą potrafiły ją przygotować.

Przepis

S K Ł A D

  • 8 łyżek oleju kokosowego,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 6 łyżek raw kakao ( do kupienia w internecie, jeśli nie chcecie kupować raw, użyjcie o połowę mniej gorzkiego kakao),
  • szczypta soli himalajskiej,
  • ziarna z połowy laski wanilii (opcjonalnie),
  • dodatki wg uznania – ja użyłam kakao nibs, jagody goji i chabry z mojego balkonu.raw czekolada

W Y K O N A N I E

  • w powyższej kolejności wlać i wsypać pierwsze trzy składniki do szklanki,
  • dokładnie wymieszać, tak aby powstał gęsty czekoladowy sos
  • wyłożyć papierem do pieczenia foremkę w kształcie tabliczki czekolady (ja użyłam jednorazowej foremki do pieczenia)
  • posypać powierzchnię sosu czekoladowego dodatkami, jeśli chcecie zrobić orzechową polewę, polejcie czekoladę po ścięciu w zamrażarce – około 5 min – i włóżcie z powrotem do zamrażarki.
  • włożyć foremkę z sosem czekoladowym na 15 min do zamrażarki
  • degustować z przyjemnością!
  • przechowywać w lodówce.