Czekolada raz, dwa, trzy…!
Ten post będzie tak krótki jak czas w którym robi się tą czekoladę. Gdzieś w internetowych czeluściach zanotowałam, że jej jedynym minusem jest to, że szybko się rozpływa w temperaturze powyżej 25 stopni. Trzeba ją przechowywać w lodówce…i to by było na tyle z jej złych stron. Prawda jest taka, że bije wszystkie czekolady… na głowę? Pozwólcie, że tak się wyrażę. Rozpływa się w ustach mocno kakaowo słodkim smakiem i nutą kokosa, którą zawdzięcza mojemu ulubionemu olejowi kokosowemu. Składa się tylko z trzech składników z dodatkiem szczypty wanilii i soli. Cała reszta to wasza inwencja. Pozwólcie tylko, że przytoczę kilka propozycji smakowych :
- goji,
- cacao nibs,
- z wiórkami kokosowymi,
- z polewą z masła orzechowego, oleju kokosowego i syropu klonowego (orzeszki ziemne nie są raw) – 1 łyżka masła orzechowego, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego.
- z chilli,
- z gruboziarnistą solą morską,
- z orzechami.
Jest najzdrowszą alternatywą dla czekolad ze sklepowych półek, które w składzie mają zawsze cukier lub słodziki, popularne mają w składzie utwardzone tłuszcze i minimalną ilość kakao. Moja czekolada jest banalnie prosta w wykonaniu, nawet wasze dzieci będą potrafiły ją przygotować.
Przepis
S K Ł A D
- 8 łyżek oleju kokosowego,
- 4 łyżki syropu klonowego,
- 6 łyżek raw kakao ( do kupienia w internecie, jeśli nie chcecie kupować raw, użyjcie o połowę mniej gorzkiego kakao),
- szczypta soli himalajskiej,
- ziarna z połowy laski wanilii (opcjonalnie),
- dodatki wg uznania – ja użyłam kakao nibs, jagody goji i chabry z mojego balkonu.
W Y K O N A N I E
- w powyższej kolejności wlać i wsypać pierwsze trzy składniki do szklanki,
- dokładnie wymieszać, tak aby powstał gęsty czekoladowy sos
- wyłożyć papierem do pieczenia foremkę w kształcie tabliczki czekolady (ja użyłam jednorazowej foremki do pieczenia)
- posypać powierzchnię sosu czekoladowego dodatkami, jeśli chcecie zrobić orzechową polewę, polejcie czekoladę po ścięciu w zamrażarce – około 5 min – i włóżcie z powrotem do zamrażarki.
- włożyć foremkę z sosem czekoladowym na 15 min do zamrażarki
- degustować z przyjemnością!
- przechowywać w lodówce.