Jedzenie suszone na słońcu…
Cześć witariańskie mordeczki:)
Dzielę się dziś z Wami przepisem na raw pizzę, której zarówno przygotowanie jak i smakowanie mocno mnie zadziwiało i rozbawiało zarazem. Czułam się jak mała Ola w piaskownicy, która robi swoją pierwszą babkę z piasku. Mega uczucie i zarazem wielka radość, że to dziwactwo tak wyśmienicie smakuje. To nie jest najkrótszy przepis na świecie, ale uwierz mi, że robi się go bardzo szybko. To tylko kwestia zmiksowania składników w blenderze i ułożenia na blaszkach. Gorzej z czasem oczekiwania (śmiech)…Wiem, że zapaleńcy nie odpuszczą i o to chodzi. Po to tu jestem i to robię. Jestem takim zapaleńcem jak Ty:), no więc do roboty. Nie ma czasu na pogaduchy, liczy się tylko działanie.
Do dzieła witariański freaku!
S K Ł A D
spód pizzy
- 1 cukinia,
- 1/2 kalafiora,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 150g zmielonego siemienia lnianego,
- 100g słonecznika,
- 3 daktyle,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (wegański parmezan),
- 1/2 łyżeczki soli.
marynata do suszonych warzyw
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka kuminu w proszku,
- 1 łyżeczka czosnku w proszku,
- 1/2 łyżeczka chilli w proszku,
- 1/4 łyżeczki soli.
warzywa
- 1 duża marchewka pokrojona w julienne,
- 200g pieczarek pokrojonych w plastry,
- 1 duża papryka pokrojona cieniutko w paski.
sosy
p o m i d o r o w y
- 20 cherry pomidorków (lub 5 pomidorów malinówek),
- 5 suszonych pomidorów namoczonych przez 2 godziny w wodzie,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii.
z i o ł o w o – s e r o w y
- 1 ogórek szklarniowy,
- 50 gr orzeszków piniowych,
- 1 czubek z gałązki rozmarynu,
- 4 gałązki bazylii,
- 3 gałązki oregano,
- 4 gałązki zielonej pietruszki,
- 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych,
- 1/2 łyżeczki soli.
P R Z E P I S
spód pizzy
- po zmieleniu siemienia lnianego w blenderze kielichowym wrzuć resztę składników i zmiksuj na ciasto,
- wylej połowę ciasta na papier do pieczenia nakryj drugim arkuszem i rozwałkuj na jedno centymetrowe kółko,
- odklej papier i wystaw na słońce (moje suszyły się około 24 godziny, jeśli posiadasz dehydrator wysusz wg uznania, około 9 godzin),po około 3 godzinach suszenia na słońcu (po 2 h w dehydratorze), kiedy ciasto lekko stężeje, podziel pizzę na kawałki za pomocą noża do pizzy tak aby później łatwo było oddzielić od siebie kawałki,
- tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.
- wymieszaj wszystkie składniki do marynaty w dużej misce,
- wsyp poszatkowane warzywa do miski z marynatą i porządnie wymieszaj, tak by marynata okleiła dokładnie warzywa,
- wyłóż papierem do pieczenia ruszt z piekarnika i wysyp warzywa w marynacie, susz na pełnym słońcu około 5-6 godzin (w dehydratorze około 3-4 godziny),
- serwuj na spodzie raw pizzy z sosami i dodatkami typu świeże kiełki, rukola, szpinak, awokado w plasterkach.
p o m i d o r o w y
- zmiksuj na gładko w blenderze i serwuj na spodzie pizzy.
z i o ł o w o – s e r o w y
- zmiksuj na gładko w blenderze i serwuj na warzywach.
Mam nadzieję, że ten przepis Cię zadowoli i wynagrodzi Twój wkład w jego przygotowanie. Tak jak wspominałam na początku, ja byłam przeszczęśliwa zajadając ten aromatyczny placek z całym mnóstwem przepysznych dodatków, życzę Ci równie udanej uczty i zapraszam do innych przepisów z zakładki „r a w v e g a n”.