--> -->


wegańskie ciasto orkiszowe z owocami

wegańskie ciasto orkiszowe

🍰W SAM RAZ NA SZYBKIE CO NIECO

Dawno nic nie piekłam, zatem dzisiaj, z racji tego że pada deszcz, jest luty i jest sobota, poczułam że czas by zrobić najszybsze ciasto na świecie…rach ciach i gotowe. Nie zwlekamy, rączki do pracy!

✏️PRZEPIS

S K Ł A D N I K I

🌞SUCHE

  • 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej (lub pszenna)
  • 1 szklanka ciemnej mąki orkiszowej (lub pszenna)
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub innego)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cynamonu

💧MOKRE

  • 250ml wody
  • 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) lub rzepakowego

🍓OWOCE

  • kubek mrożonych malin i jagód (lub jabłka w talarki lub banany w plastry lub inne owoce sezonowe)

🌰DODATKI

  • krem ze zmielonych daktyli i laskowego masła orzechowego (lub cukier puder)
  • tortownica o średnicy 21cm
  • papier do pieczenia

💪🏻W Y K O N A N I E

  • piekarnik nastawić na 185°C termoobieg,
  • w dużej misce mieszamy suche składniki,
  • w mniejszej misce wymieszać mokre składniki,
  • wlać mokre składniki do suchych i dobrze wymieszać,
  • wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia,
  • wylać ciasto do tortownicy,
  • obsypać ciasto owocami na jego całej powierzchni,
  • włożyć ciasto do gorącego pieca na 30 min,
  • studzić przy uchylonych drzwiczkach,
  • udekorować kremem z 2 łyżek zmielonych daktyli i 2 łyżek masła laskowego oraz 2 łyżek wody, lub posypać cukrem pudrem.

👁FOTO GALERIAwegańskie ciasto orkiszowe wegańskie ciasto orkiszowe wegańskie ciasto orkiszowe