🍰W SAM RAZ NA SZYBKIE CO NIECO
Dawno nic nie piekłam, zatem dzisiaj, z racji tego że pada deszcz, jest luty i jest sobota, poczułam że czas by zrobić najszybsze ciasto na świecie…rach ciach i gotowe. Nie zwlekamy, rączki do pracy!
✏️PRZEPIS
S K Ł A D N I K I
🌞SUCHE
- 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej (lub pszenna)
- 1 szklanka ciemnej mąki orkiszowej (lub pszenna)
- 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub innego)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cynamonu
💧MOKRE
- 250ml wody
- 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) lub rzepakowego
🍓OWOCE
- kubek mrożonych malin i jagód (lub jabłka w talarki lub banany w plastry lub inne owoce sezonowe)
🌰DODATKI
- krem ze zmielonych daktyli i laskowego masła orzechowego (lub cukier puder)
- tortownica o średnicy 21cm
- papier do pieczenia
💪🏻W Y K O N A N I E
- piekarnik nastawić na 185°C termoobieg,
- w dużej misce mieszamy suche składniki,
- w mniejszej misce wymieszać mokre składniki,
- wlać mokre składniki do suchych i dobrze wymieszać,
- wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia,
- wylać ciasto do tortownicy,
- obsypać ciasto owocami na jego całej powierzchni,
- włożyć ciasto do gorącego pieca na 30 min,
- studzić przy uchylonych drzwiczkach,
- udekorować kremem z 2 łyżek zmielonych daktyli i 2 łyżek masła laskowego oraz 2 łyżek wody, lub posypać cukrem pudrem.
👁FOTO GALERIA