--> -->


raw vegan taco

Dlaczego warto jeść więcej surowej żywności?

Zanim podam Wam przepis na te pyszne tacos, po krótce napiszę skąd pojawiła się u mnie fascynacja surowym stylem życia. Otóż jakieś dwa miesiące temu trafiłam na filmiki Martina Rybczyńskiego z YouTube o surowej diecie oraz jej szeregu benefitów zdrowotnych w połączeniu z okresowymi postami. Po obejrzeniu kilku vlogów oraz wspomnianych przez Martina vlogów Roberta Morse’a (doktor leczący najcięższe choroby przewlekłe poprzez detoks, autor książki „The Detox Miracle Sourcebook”) poczułam, że chcę spróbować i chcę zobaczyć jak to jest jeść na surowo. Niektórzy z Was obserwujący mój instastory mają okazję zobaczyć, że 80% mojej diety to wodniste, słodkie owoce typu : arbuzy, melony, winogrona, pomarańcze, jagody oraz dojrzałe banany. Oprócz tego moje ukochane daktyle. Jeśli mam ochotę na suszone rodzynki, wtedy moczę je minimum 2 godziny, aż napęcznieją. Dużo cukru?! Co!? Jasne, że dużo!!! Ale ten cukier nie dosyć, że nie tuczy to jeszcze oczyszcza i odchudza! A ponad to dodaje tyle energii, że nie jeden poranek zaczniecie tańcząc o 5 rano. Wiem, że brzmi to niewiarygodnie, ale z ręką na sercu mówię, że to moje osobiste doświadczenie i nie ma w tym grama pustego teoretyzowania.

 Surowa dieta z dnia na dzień ?

Nie chcę mówić nie, żeby nie zniechęcić kogoś kto poczuje ogromną chęć i impuls do natychmiastowego działania, ale niech posłużę się przykładem początkującego maratończyka. Czy ktoś, kto postanowił pobiec po raz pierwszy w życiu maraton, jest w stanie z dnia na dzień przebiec 42 km? Chyba wszyscy jesteśmy zgodni, że to nie jest mądry pomysł. A teraz pomyślcie sobie o waszych codziennych posiłkach, które zjadacie przez całe swoje życie…Jeśli z dnia na dzień zamienicie kanapki z serem, kawę z mlekiem i gotowane makarony na wielki talerz owoców na śniadanie, obiad i warzywną sałatę na kolację, to krótko mówiąc skończycie z wielkim bólem brzucha i ostrym detoksem całego ciała w toalecie lub jeszcze gorzej, czyli w szpitalu. Ja po dwóch latach diety wegańskiej doświadczam wielu efektów zmiany diety na surową, ale o tym już innym razem…Powiem Wam jedno, zacznijcie jeść WIĘCEJ SUROWYCH OWOCÓW I WARZYW! Już wtedy doświadczycie szeregu cudów w Waszym życiu, a ja z ogromną radością zaczynam się z Wami dzielić moimi doświadczeniami, wiedzą i pysznymi przepisami.

Przepis

raw vegan taco

raw vegan taco

Poraz pierwszy surowe i wegańskie tacos jadłam w Rotterdamie, w obłędnej wegańskiej restauracji z opcjami raw „Happy Earth” (na pewno jeszcze o niej napiszę). Było to tak pyszne, że obiecałam sobie powtórzyć to w domu. Na podobny przepis trafiłam na kanale YouTube TANNYRAW. Z tego co zdradziła mi właścicielka Happy Earth i przepisu Tanny powstały moje Raw Vegan Taco na lato. Poniżej podaję szczegółowo jak wykonać surowe mięso i słodki sos chilli. Warzywa dobierajcie wg własnego upodobania, ja najbardziej lubię :

  • chrupiący liść sałaty rzymskiej, czyli nasz tacos,
  • marchewka cięta w julienne,
  • ogórek kiszony (smak kwaśny), w Happy Earth jadłam marynowaną czerwoną cebulkę (raw) – planuję o niej oddzielny post,
  • papryka czerwona,
  • surowa kukurydza,
  • płatki drożdżowe (smak umami).
  • awokado
  • świeża kolendra
raw vegan taco

składniki w blenderze przed zmieleniem

raw vegan taco

składniki w blenderze po zmieleniu

S U R O W E   M I Ę S O

s k ł a d n i k i

1 szklanka namoczonych suszonych pomidorów (minimum 2 godz.),

1/2 szklanki namoczonych orzechów włoskich (minimum 5 godz.),

1/2 łyżki chipotle (wędzone chilli) lub 1/4 łyżki wędzonej papryki+ 1/4 łyżki chilli,

1/2 łyżki mielonego kuminu,

250 gr poszatkowanych drobno pieczarek (ja szatkuję w blenderze),

8 małych soczystych daktyli lub 4 duże medjool,

sok z połowy limonki.

raw vegan taco

gładka masa pomidorowo-orzechowa i pieczarki

 

w y k o n a n i e

  • drobno poszatkować lub zmiksować w blenderze pieczarki i przełożyć do dużej miski,
  • zmiksować resztę składników na gładką masę,
  • przełożyć masę do miski w pieczarkami i wymieszać łyżką,
  • przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce (do 4 dni).

 

S O S   „S W E E T   C H I L L I” 

s k ł a d n i k i

2 duże pomidory,

4 małe soczyste daktyle lub 2 duże medjool,

8 namoczonych suszonych pomidorów (minimum 2 godz.),

1 łyżka soku z limonki,

1 łyżeczka płatków chilli.

w y k o n a n i e

  • zmiksować wszystko w blenderze,
  • przechowywać w szczelnym słoiku (do 6 dni).
raw vegan taco

surowe warzywa + raw mięsko + słodki sos chilli zawinięte w liść sałaty (nie polecam tej sałaty ze zdjęcia;))

Smacznego i jedzcie więcej surowych owoców i warzyw! To nie jest trudne, choć może się z początku wydawać, że zbyt wielu rzeczy musicie zrezygnować, to lepiej jest pomyśleć ile czasu i zdrowia możecie zyskać, ile nowych smaków poznać. W jednym z kolejnych postów postaram się prosto opisać co z Waszym ciałem robi gotowane jedzenie, do której grupy żywieniowej zalicza się człowiek w świecie ssaków, skąd czerpać inspiracje i wiele innych. Zapraszam Was do komentowania i dzielenia się własnymi spostrzeżeniami. Teraz idę już wyciskać świeże soki na  poniedziałek na sokach.

Do zobaczenia!