Zdrowo i szybko…
Jest zimno, bo jest zima, ale Oslo w ostatnich dniach pokryła wielka bryła lodu i mróz szaleje na całego. Kiedy człowiek próbuje trenować w takich warunkach, to jedyne o czym marzy po powrocie, to gorąca kąpiel, koc, ciepłe skarpety i parująca z miski pożywna zupa. Do mnie przemawiają ostatnio czerwone i pomarańczowe warzywa. Wrzucam je do piekarnika i piekę do zrumienienia, a na koniec miksuję z bardzo prostym bulionem. Gotuję go na bierząco podczas gdy warzywa wygrzewają się w piekarniku. Ten przepis można podsumować trzema słowami …smacznie, zdrowo i szybko. To mój klucz do satysfakcji w gotowaniu i odżywianiu się.
Taką zupę można zjeść z ryżem, z makaronem ryżowym, kaszą jaglaną lub gryczaną. Z wszystkim jej do „smaku”, jeśli tak można powiedzieć.
Składniki na 4-6 porcji
PIECZONE WARZYWA
- 2 podłóżne czerwone papryki (przekrojone na pół, wypestkowane)
- 3 pomidory (przekrojone na 6 części każdy)
- 1 batat (pokrojony w plastry)
- 0,5 cebuli (pokrojona w pióra)
- sól do posypania
DO PODANIA
- 1 „baby”avokado (pokrojone w kostkę) lub 0,5 szklanki zielonego groszku (ugotowany)
- 5 łodyżek zielonej pietruszki (poszatkowana)
BULION
- 3 łodygi selera naciowego (pokrojony na kostkę)
- 0,5 cebuli (drobno poszatkowana)
- 5 ząbków czosnku (drobno poszatkowane)
- łyżka oleju (ja używam kokosowego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej kozieradki
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 0,25 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,25 litra wody
Przepis
PIECZONE WARZYWA
- Rozgrzać piekarnik na 220 stopni,
- pokrojone i oprószone solą warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
- piec około 20 min do czasu pojawienia się ciemnych plam na skórce papryki,
- obrać paprykę ze skórki (odchodzi bez problemu),
- zmiksować blenderem ręcznym z ugotowanym bulionem.
DO PODANIA
- Podawać z : kaszą jaglaną, gryczaną lub ryżem albo makaronem ryżowym,
- posypać poszatkowaną pietruszką, a dla zwiększenia sytości dodać połowę pokrojonego avokado lub zielonego groszku dla zbilansowania protein w daniu.
BULION
- W dużym garnku na zupę rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę z czosnkiem oraz selerem naciowym,
- zalać garnek wodą i zmniejszyć nieco ogień,
- dodać wszystkie przyprawy oprócz soli,
- zamieszać i gotować pod przykryciem przez 20 min,
- na koniec gotowania dodać sól i gotować jeszcze przez 5 min,
- bulion jest gotowy do zmiksowania z warzywami z piekarnika.
Warzywa dla całej rodziny
Ta zupa to świetny pomysł na przemycenie zdrowych warzyw w talerzu waszych małych pociech. Upieczone w piekarniku bez grama tłuszczu, zyskają bardzo dużo na smaku. To nie to samo, co surowe lub przygotowane na parze. Z autopsji znamy realia żywieniowe. Nie jest łatwo przekonać ludzi mówiąc tylko, że coś jest zdrowe. Większość je dla smaku, nie dla zdrowia. Zatem patent z pieczonymi warzywami jest świetnym przykładem na podbicie smaku w naszych daniach. Spróbujcie!