--> -->


Zupa-krem z pieczonych warzyw

zupa-krem z pieczonych warzyw

Zdrowo i szybko…

Jest zimno, bo jest zima, ale Oslo w ostatnich dniach pokryła wielka bryła lodu i mróz szaleje na całego. Kiedy człowiek próbuje trenować w takich warunkach, to jedyne o czym marzy  po powrocie, to gorąca kąpiel, koc, ciepłe skarpety i parująca z miski pożywna zupa. Do mnie przemawiają ostatnio czerwone i pomarańczowe warzywa. Wrzucam je do piekarnika i piekę do zrumienienia, a na koniec miksuję z bardzo prostym bulionem. Gotuję go na bierząco podczas gdy warzywa wygrzewają się w piekarniku. Ten przepis można podsumować trzema słowami …smacznie, zdrowo i szybko. To mój klucz do satysfakcji w gotowaniu i odżywianiu się.

Taką zupę można zjeść z ryżem, z makaronem ryżowym, kaszą jaglaną lub gryczaną. Z wszystkim jej do „smaku”, jeśli tak można powiedzieć.zupa-krem z pieczonych warzyw

Składniki na 4-6 porcji

PIECZONE WARZYWA

  • 2 podłóżne czerwone papryki (przekrojone na pół, wypestkowane)
  • 3 pomidory (przekrojone na 6 części każdy)
  • 1 batat (pokrojony w plastry)
  • 0,5 cebuli (pokrojona w pióra)
  • sól do posypania

DO PODANIA

  • 1 „baby”avokado (pokrojone w kostkę) lub 0,5 szklanki zielonego groszku (ugotowany)
  • 5 łodyżek zielonej pietruszki (poszatkowana)

BULION

  • 3 łodygi selera naciowego (pokrojony na kostkę)
  •  0,5 cebuli (drobno poszatkowana)
  • 5 ząbków czosnku (drobno poszatkowane)
  • łyżka oleju (ja używam kokosowego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 0,25 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,25 litra wodyzupa-krem z pieczonych warzyw

Przepis

PIECZONE WARZYWA

  • Rozgrzać piekarnik na 220 stopni,
  • pokrojone i oprószone solą warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  • piec około 20 min do czasu pojawienia się ciemnych plam na skórce papryki,
  • obrać paprykę ze skórki (odchodzi bez problemu),
  • zmiksować blenderem ręcznym z ugotowanym bulionem.

DO PODANIA

  • Podawać z : kaszą jaglaną, gryczaną lub ryżem albo makaronem ryżowym,
  • posypać poszatkowaną pietruszką, a dla zwiększenia sytości dodać połowę pokrojonego avokado lub zielonego groszku dla zbilansowania protein w daniu.

BULION

  • W dużym garnku na zupę rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę z czosnkiem oraz selerem naciowym,
  • zalać garnek wodą i zmniejszyć nieco ogień,
  • dodać wszystkie przyprawy oprócz soli,
  • zamieszać i gotować pod przykryciem przez 20 min,
  • na koniec gotowania dodać sól i gotować jeszcze przez 5 min,
  • bulion jest gotowy do zmiksowania z warzywami z piekarnika.

Warzywa dla całej rodziny

Ta zupa to świetny pomysł na przemycenie zdrowych warzyw w talerzu waszych małych pociech. Upieczone w piekarniku bez grama tłuszczu, zyskają bardzo dużo na smaku. To nie to samo, co surowe lub przygotowane na parze. Z autopsji znamy realia żywieniowe. Nie jest łatwo przekonać ludzi mówiąc tylko, że coś jest zdrowe. Większość je dla smaku, nie dla zdrowia. Zatem patent z pieczonymi warzywami jest świetnym przykładem na podbicie smaku w naszych daniach. Spróbujcie!