--> -->


Pasta z dyni hokkaido

dynia

W tym roku moim największym kulinarnym odkryciem okazała się wegańska, dyniowa pasta do kanapek. Nigdy nie lubiłam dyni. Moja mama nigdy nie przyrządzała jej w kuchni, więc dla mnie to przedziwne warzywo było tak samo egzotyczne jak pochrzyn lub psianka podłużna. Pamiętam tylko jedno danie, które przygotował Michał i na tym się skończyło, bo nie przypadło nam do gustu, a jak to bywa w życiu, jeśli raz coś ci nie smakuje, to już więcej po to nie sięgniesz. Moja miłość do dyni zakwitła w niepowtarzalnym Pokrzywniku. Na wspólnej kolacji podczas weekendu z jogą mieniła mi się w oczach i ustach pasta puszysta, o przepięknym kurkumowym kolorze, z nutą smaku pasty jajecznej. Bardzo chciałam poznać jej oryginalny przepis, ale niestety jestem zmuszona poczekać na jej książkowe wydanie. W międzyczasie postanowiłam zrobić coś na kształt tamtejszej pasty i przyznam, że też jest pyszna! Jeśli traficie na dynie hokkaido w sklepie, to nie zwlekajcie i spróbujcie tego prawdziwego rarytasu do kanapek. 1

S K Ł A D N I K I / C O M P O N E N T S

  • dynia hokkaido / hokkaido pumpkin
  • natka pietruszki / parsley
  • średnia cebula cukrowa (biała) / medium-sized white onion
  • 4 łyżki musztardy francuskiej kamis / 4 tbsp french mustard
  • 3 łyżki oliwy / 3 tbsp  olive oil
  • łyżka ziół prowansalskich / 1 tbsp herbs de provence
  • 3 ząbki czosnku / 3 cloves garlic
  • 3 łyżki soku z cytryny / 3 tbsp lemon juice
  • sól i pieprz / salt & pepper

P R Z E P I S / R E C I P E

  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni,
  • dynię przekroić na pół, wydrylować, pokroić w księżyce, ułożyć na blaszkach z papierem do pieczenia (dynię pieczemy wraz ze skórką),
  • w kubeczku wymieszać oliwę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami oraz solą i pieprzem, posmarować dynię i włożyć do piekarnika na około 20min (piec do miękkości),
  • w międzyczasie drobno posiekać natkę i cebulkę,
  • dynię przełożyć do miski i zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę, dodać musztardę wraz z cebulką i pietruszką, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. (Spotkałam się z przepisami, gdzie dodaje się również wegański majonez, ale mi smakuje też bez, więc wolę nie dodawać.)

 

  • Preheat oven to 200 degrees,
  • cut the pumpkin in half, pull out the seeds, cut into moons, put on the oven plate with baking paper (bake pumpkin with peel),
  • Mix the olive oil in a cup with the crushed garlic and herbs, salt & pepper and spread on pumpkin, place in to the oven for about 20 minutes (bake until tender),
  • in the meantime, finely chop the parsley and onion,
  • insert the pumpkin into a bowl and mix it with hand blender until smooth, add the mustard with onions and parsley, season with salt & pepper and lemon juice. (I met with the recipe, which are also added vegan mayonnaise, for me it taste very good without mayo, so I droped it.)