--> -->


Pesto Rzodkiewkowe

topesto

Pesto z liści rzodkiewki powstało u nas w kuchni z potrzeby wykorzystania tego co zwykle trafiało do kosza na śmieci. Otóż mieszkając w Norwegii, gdzie niczego nikomu nie brakuje, coraz częściej spotykam się z bardzo dużą rozrzutnością i marnotrawstwem. Ludzie jak to ludzie debatują o tym, że to sklepy wyrzucają ledwo co przeterminowane produkty, zamiast je przecenić, o tym jak to jedzenie mogłoby trafiać do biedniejszych i gromią na sztywne ustawy prawa handlowego. Jednak codziennie ze swoich domów wynoszą pękate zielone worki z odpadami organicznymi (czytaj niedojedzone lub przeleżałe jedzenie). Ja też nie jestem święta i cały czas się uczę. Jako miejski konsument też mam fatalne przyzwyczajenia z którymi mierzę się na codzień i właśnie w ten sposób powstało owe wegańskie pesto. Was też chcę namówić do tego byśmy razem docenili fakt, iż każda roślinka, każde źdźbło trawy potrzebuje mnóstwa czasu i energii by tak pięknie wyrosnąć. Myślę, że zgadzacie się z tym faktem, że ani żadna roślina, ani kawałek mięsa, ani jakakolwiek inna żywność nie powinna trafiać na śmietnisko…zatem rozejrzyjmy się po własnych kuchennych półkach i lodówkach i poeksperymentujmy z tym co zazwyczaj wydaje się bezużyteczne.

Pesto z liści rzodkiewki jest wyśmienite, lekko pikantne i bardzo i świeże. W zasadzie każdą zieleninę możecie przygotować w podobny sposób : liście marchwi, selera, itd. Na bazie poniższych składników skomponujecie dowolny rodzaj tego włoskiego przecieru i z pewnością nie raz zaskoczy Was swoim smakiem. Zatem do dzieła.

S K Ł A D / C O M P O N E N T S

  • świeże liście rzodkiewki / radish leaves
  • pół szklanki orzechów nerkowca / half glass of cashew nuts
  • 4 łyżki oleju lnianego / 4 ts linseed oil
  • pół szklanki wody / half glass of water
  • dwie łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych / 2 ts inactive yeast flakes ( czyli wegański parmezan/vegan parmesan)
  • ząbek czosnku / clove of garlic
  • sól / salt
  • pieprz / pepper

P R Z E P I S / R E C I P E

  • Wypłukać dokładnie liście rzodkiewki i umieścić z resztą składników w kielichu blendera. Zmielić i przelać do słoika. Jeśli pesto okaże się zbyt rzadkie, dodać do niego orzechów i zmielić ponownie. Następnym razem użyj mniej wody.
  • Zjadać z makaronem, kanapką lub sałatką.
  • Rinse thoroughly radish leaves and place the rest of the ingredients in the blender glass. Mix and pour into a jar. If pesto is too rare, you can add more nuts and mix all again. Remember in next time to use less water.
  • Eat with pasta, sandwich or salad.