--> -->


VEGAN PIZZA na pełnoziarnistym spodzie

pizza

Chociaż pizza często kojarzy się z niezdrowym fastfood’em, to wcale nie znaczy, że samemu nie można wykonać jej zdrowszej i smaczniejszej wersji. Gorąco zachęcam to zrobienia w domu pizzy od podstaw. Dobre, pełnoziarniste ciasto i domowy sos pomidorowy do droga do sukcesu i prawdziwej włoskiej uczty bez wyrzutów sumienia. Co więcej w wersji wegańskiej pizza jest przygotowywana bez sera co mocno zaniży jej kaloryczność, ale w smaku i tak będzie bomba! W zamian za stos smażonego sera pozwalamy sobie na rozmaite warzywa, które dają pizzy lekko wilgotnej konsystencji na górze, a ciasto będzie cienkie i chrupiące.  Myślę, że brzmi obiecująco i mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis w najbliższym czasie:).

S K Ł A D N I K I

C I A S T O

  • 300g pełnoziarnista mąka orkiszowa
  • 200g jasna mąka orkiszowa
  • 10g suchuch drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 1/4 łyżeczki cukru (aby drożdże zadziałały)
  • szczypta soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy

S O S

  • puszka pomidorów dobrej jakości (polecam MUTTI)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju kokosowego/oliwy
  • łyżeczka tymianku
  • 6 listków świeżej bazylii
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

D O D A T K I

  • baby szpinak
  • cukinia
  • papryka
  • bakłażan
  • pół brokuła
  • 8 szt pieczarek
  • szuszone pomidory
  • oliwki
  • pół cebuli
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie, w kuchni wegańskiej wykorzystywany jako zamiennik parmezanu)
  • świeża bazylia
  • jeśli nie wyobrażacie sobie pizzy bez sera, polecam użyć np. wegańskiego twarożku OATLY. My wyjątkowo mieliśmy sera w zapasie i spróbowaliśmy go na pizzy. Wypadł całkiem dobrze.

OATLY

P R Z Y G O T O W A N I E

C I A S T O

  • Przesiać mąki przez sito do dużej miski, wsypać drożdże, sól i cukier. Wymieszać suche składniki i wlać wodę. Wymieszać składniki do połączenia, bez dodatkowego ugniatania. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 2 godziny w suchym i ciemnym miejscu.
  • Gdy ciasto wyrośnie, posypać jasną mąką stolnicę i porządnie je ugnieść, następnie uformować kulę, przeciąć na pół i uformować z połówek dwie mniejsze kule. Przykryć wilgotną ściereczką na 30 min
  • W tym czasie zabrać się za sos i krojenie warzyw.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć papierem do pieczenia dwie blachy z pieca. Ułożyć kulę ciasta na jednej, wcisnąć dziurkę i wlać 2 łyżki oliwy, następnie rozciągać ciasto na powierzchnię blachy tak długo, aż przykryję całą. To samo wykonać na drugiej blaszce z drugą kulą. Posmarować sosem.
  • Nastawić piekarnik na 250 C.

S O S

  • W rondelku na małym ogniu podgrzać olej/oliwę i delikatnie podsmażyć poszatkowany czosnek, wlać pomidory i dodać wszystkie przyprawy, gotować około 10 min.

D O D A T K I

  • Dodatki pokroić w plastry (oprócz szpinaku),  posolonego bakłażana wcześniej zgrillować na patelni lub w piekarniku.
  • Ułożyć szpinak  na posmarowanym sosem cieście i następnie resztę warzyw.
  • Doprawić solą, płatkami drożdżowymi i świeżą bazylią.
  • Piec przez 20 min w gorącym piecu.

SMACZNEGO ! Teraz zabieramy się za pakowanie, relacja z maratonu Michała już niebawem na blogu i na fanpage. Trzymajcie kciuki!