--> -->


Jajka Wielkiej Mocy

JWM

Za chwilę mam zamiar biec do kościoła z wegańską święconką, w której mam m.in pasztet z soczewicy zamiast kiełbaski, chleb, sól, trochę warzyw, no i nie mogło obyć się bez jajek. Poniżej podaję Wam przepis na proste i przepyszne jajeczka, które dzięki orzechom i kakao zawierają też trochę białka 😉 , a poza tym  całkiem sporo węglowodanów, dlatego zjadajcie je z umiarem;)

S K Ł A D N I K I

  • 250 g daktyli
  • czubata łyżka kakao
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wanilii
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki płatków jaglanych
  • pół szklanki migdałów
  • pół szklanki orzechów laskowych
  • pół szklanki wiórków kokosowych

P R Z Y G O T O W A N I E

  • Wsypać daktyle do rondelka, zalać wrzątkiem do przykrycia, gotować około 15 min tak by daktyle łatwo rozgniatały się pod widelcem i by prawie cała woda odparowała. Dodać wszystkie przyprawy i zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę. Ostudzić.
  • Rozgrzać piekarnik na 200 C i uprażyć orzechy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powinno to trwać około 5 min (aż poczujecie pierwszy zapach), na ostatnie dwie minuty włożyć kokos wysypany do foremki do pieczenia (ma się lekko zrumienić). Odłożyć 20 sztuk orzechów po 10 z każdego rodzaju. Będziemy je potrzebować do otoczenia ich masą daktylową. Resztę zmiksować na miazgę.
  • Do ostudzonej masy daktylowej wsypać 3/4 miazgi orzechowej, płatki jaglane, i 3/4 wiórków kokosowych.Wszystko dobrze wymieszać. Resztę, czyli 1/4 miazgi orzechowej i 1|4 wiórków wsypać na talerzyki i pozostawić na czas obtaczania jajeczek.
  • Nabrać łyżkę masy, włożyć orzeszek i mokrymi rękoma formować kuleczki. Następnie z nich formować jajeczka, które na koniec obtaczamy na zmianę w wiórkach i miazdze orzechowej.

Voilà! Smacznego Jajka! I nie zapomnijcie wstać czasem od stołu i wyjść na spacer lub mały trening.